Stappenplan: wat te doen bij lekkages?

Wanneer u last denkt te hebben van lekkages in uw woning, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Er zijn verschillende stappen die u kunt zetten om een lekkage op te sporen en op te lossen. Hoe sneller u een lekkage laat oplossen, hoe kleiner de kans op blijvende waterschade aan uw woning wordt. Deze waterschade kan in verschillende vormen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan schimmelplekken op uw muren, vloeren en plafonds. Niet alleen zien deze schimmelplekken er onhygiënisch uit, ook kost het vaak enkele maanden om deze schimmelplekken volledig weg te werken. Een andere vorm van waterschade die kan optreden in huis is bijvoorbeeld het ontstaan van rottende plekken in het houtwerk onder uw dakbedekking.

LCS Lekdetectie is gespecialiseerd in het opsporen van lekkages binnen woningen en bedrijfspanden. In dit artikel geven we u een voorbeeld van een stappenplan om lekkages op te sporen, dat wij zelf volgen bij een lekkage.

Stap 1: een grove indicatie van de bron van een lekkage

Een eerste stap die gezet wordt bij het achterhalen van de bron van een lekkage, is het maken van een grove indicatie van de plek waar deze bron zich bevindt. Zo is het onder meer van belang of de lekkage zich rond warm- of koudwaterleidingen bevindt. Op basis van deze grove indicatie bepalen wij vervolgens welk type lekdetectie het meest geschikt zal zijn.

Stap 2: een lekdetectie uitvoeren

Op basis van de bevindingen uit de eerste stap kunnen we met geavanceerde hulpmiddelen naar de bron van een lekkage zoeken. Vaak wordt hierbij gekozen voor het gebruik van een thermografische camera (warmwaterleidingen) of ultrasone trillingen (koudwaterleidingen en de afvoer) om de bron van een lekkage te achterhalen. Het is sterk aan te raden om voor het uitvoeren van een lekdetectie onze specialist in te schakelen. Zonder de geavanceerde hulpmiddelen waarover wij beschikken is het uitvoeren van hak- en breekwerk bijna onvermijdelijk.

Stap 3: uitgebreid rapport opstellen

Nadat wij de bron van de lekkage voor u achterhaald hebben, ontvangt u van ons een uitgebreid rapport. In dit rapport beschrijven we heel nauwkeurig waar de bron van de lekkage binnen uw woning zich bevindt. Vaak doen we dit met de beelden die we met de thermografische camera gemaakt hebben. Op basis van dit rapport kan een loodgieter of een andere vakman de lekkage in uw huis vervolgens voor u oplossen.

Tip: in sommige gevallen kunt u een deel van de kosten voor het laten uitvoeren van een lekdetectie vergoed krijgen via uw verzekeraar. Ons rapport kan u hierbij helpen!

Stap 4: de lekkage laten verhelpen

Voor de laatste stap van dit stappenplan om lekkages aan te pakken kunt u een loodgietersbedrijf inschakelen. Het loodgietersbedrijf kan de bron van de lekkage voor u verhelpen, door gebruik te maken van ons rapport uit de vierde stap. In ons rapport staat precies beschreven waar de lekkage in huis verholpen dient te worden, hiermee kan een loodgieter direct voor een doelgerichte en efficiënte oplossing kunnen zorgen. Zo bent u weer snel van uw vervelende lekkage in huis verlost.