Hoe ontstaan lekken in radiatoren?

Om een ernstige waterschade rond uw radiatoren in huis te voorkomen, is het belangrijk om lekkages bij uw radiatoren zo goed mogelijk tegen te gaan. Waterschade komt in diverse vormen voor. Denk bijvoorbeeld aan waterschade in de vorm van schimmel- en zwamvorming op uw muren achter de radiatoren, houtrot in uw mooie houten vloer onder een radiator, enzovoorts. Niet alleen ziet dit er ontzettend lelijk uit, ook kost het vaak veel moeite om deze waterschade volledig te herstellen. Eerst zal het vocht volledig uit uw woning getrokken moeten zijn, alvorens de waterschade hersteld kan worden. Wanneer er nog vocht in huis aanwezig zou zijn, zou de waterschade al snel terugkeren.

Er zijn verschillende manieren waarop deze lekkages kunnen ontstaan. In dit artikel lichten we een aantal van deze oorzaken verder toe.

Lekkages door een verkeerde manier van aansluiten

Een van de mogelijke oorzaken van een lekkage rond uw radiatoren, is het op de verkeerde manier aansluiten van de radiatoren. Het is erg belangrijk dat de leidingen naadloos aansluiten op de radiatoren, om te voorkomen dat er speling ontstaat. In het geval dat er speling tussen de leiding en de radiator zit, kan dit ertoe leiden dat er water uit de leidingen sijpelt. Eenmaal buiten de leidingen zal het vocht al snel in uw muren of vloer trekken rondom de radiator. U voorkomt een dergelijke lekkage door het plaatsen van de radiatoren aan een ervaren loodgieter over te laten.

Schade aan leidingen door boorwerkzaamheden

Ook kunnen de leidingen die naar uw radiator lopen beschadigd worden door boorwerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan de leidingen die achter de muur bij uw radiator lopen. Veel mensen boren gaten in deze muren, zonder vooraf uitgezocht te hebben waar de leidingen lopen. Er zijn handige apparaatjes te koop, die u helpen bij het lokaliseren van deze leidingen. Zo weet u precies waar u gaatjes kunt boren, zonder de lekkages bij uw radiatoren te veroorzaken.

Hulp bij het herstel van een radiatorlekkage

Heeft u toch te maken met een radiatorlekkage? Onze specialisten staan voor u klaar om de bron van de lekkage voor u te achterhalen. Een loodgieter kan vervolgens zorgen voor het herstel van de lekkagebron, op basis van het rapport wat wij u na afloop van een lekdetectie overhandigen. Een lekdetectie rond een radiator wordt vaak uitgevoerd met een thermografische camera, waarmee de temperatuurverschillen tussen het vocht binnen en buiten de radiatoren in huis in beeld kunnen worden gebracht.