Plan van aanpak voor een lekkend zwembad

Heeft u een zwembad thuis? Dan maakt u hier ongetwijfeld veel gebruik van. Wanneer u een zwembad heeft, is het van belang om deze goed te onderhouden. Doet u dit niet, dan moet u niet raar opkijken wanneer er problemen opduiken. Zo kan er bijvoorbeeld een lekkage ontstaan in uw zwembad. Een lekkend zwembad brengt vaak behoorlijk wat waterschade met zich mee. Dit komt voornamelijk doordat veel mensen niet direct in de gaten hebben dat er sprake is van een lekkage. Denkt u dat er sprake is van een lekkend zwembad maar weet u niet wat u moet doen? Volg dan onderstaand stappenplan.

Stap 1: Zo herkent u een lek

Zwembad LekdetectiecentraleEen lekkend zwembad is in sommige gevallen betrekkelijk eenvoudig te ontdekken. Bij een lekkage verdwijnt er immers water uit het zwembad. Hierdoor daalt het waterpeil. Moet u uw zwembad de laatste tijd steeds vaker bijvullen? Of stijgen de kosten voor uw waterverbruik ineens explosief? Dan kan dit duiden op een lek in uw zwembad. Nu moet u het lek nog opsporen om ook daadwerkelijk actie te kunnen ondernemen.

Stap 2: Lek snel gevonden met lekdetectie

In sommige gevallen is een lek in uw zwembad met het blote oog waarneembaar.  Mogelijk zit er in de bodem of wand ergens een gat, waardoor het water weg kan stromen. Dit hoeft overigens niet altijd het geval te zijn. Ga in dat geval niet zelf op zoek naar het lek, want het kan behoorlijk lang duren voor u deze boven water heeft. Kies er daarom voor om het lek met behulp van lekdetectie op te sporen. Hierbij wordt speciale apparatuur gebruikt, waardoor het lek in uw zwembad binnen afzienbare tijd gevonden is. De bron wordt zeer nauwkeurig bepaald met behulp van lekdetectie, waardoor er direct actie ondernomen kan worden.

Stap 3: Schakel een professional in

Heeft u het lek opgespoord met behulp van lekdetectie? Dan is het aan te raden zo snel mogelijk een professional in te schakelen. Hij kan het lek namelijk dichten en ervoor zorgen dat de waterschade beperkt blijft. Probeer zelf niet een lekkend zwembad te repareren. De kans dat dit succes heeft, is namelijk bijzonder klein. De lekkage wordt in dat geval namelijk niet goed verholpen of keert binnen de kortste keren weer terug. Schakel dan ook een professional in voor het verhelpen van een lekkage in uw zwembad.